Зверніться до нас за допомогою

5-й міжнародний практичний курс «The Noble Art of Lesioning»

28 – 29 жовтня 2019 року в Марселі відбувся 5-й міжнародний практичний курс «The Noble Art of Lesioning». Захід відбувся під егідою Світової та Європейської товариств стереотаксичної та функціональної нейрохірургії (WSSFN та ESSFN).

Мета курсу полягає у навчанні молодих нейрохірургів техніки стереотаксичної деструкції у лікуванні різних захворювань головного мозку. Перш за все хвороби Паркінсона, дистонії, больового синдрому, епілепсії та певних видів психічних порушень.

На курсі було наголошено, що на теперішній час у світі домінує метод глибинної стимуляції мозку, в той час як аблятивні (або деструктивні) хірургічні втручання поступово зникають із клінічної практики. Молоді нейрохірурги не мають змоги оволодіти даним видом хірургічних втручань і в світі залишилось не так багато нейрохірургів, які володіють даною методикою.

Зазначено, що існує велика кількість хворих, яким за багатьма причинами (медичними, економічними, географічними та іншими) метод деструкції наддасть більше користі і покращить якість їх життя в порівнянні з нейростимулюючими операціями.

Лекції читали провідні нейрохірурги світу, серед яких професори R. Cosgrove (Бостон), J. Régis (Марсель), M. Hariz (Лондон), L. Zrinzo (Лондон), T. Taira (Токіо), P. Blomstedt (Умео), J. Guridi (Мадрид), J. Elias (Вірджинія), G. Spatola (Мілан), I. Strauss (Тель Авів), H. Akram (Лондон), C. Tuleasca (Лілль), A. Sitnikov (Москва), P. Yaroslav Y. Parpaley (Бохум).

На навчальному курсі К. Костюк зробив два повідомлення «Stereotactic Targeting: How I do it including imaging, targeting, MER, Impedance, Macrostimulation, intraoperative control» та «Clinical outcome in Parkinson & Dystonia»